GÖBEK GRANÜLOMU NEDİR? TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?

GÖBEK GRANÜLOMU NEDİR? TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?

    Yenidoğan bir bebeğin göbeğinde akıntı ve kanama şikayeti varsa bu cerrahi bir hastalık mıdır? Göbek granülomu nedir? Göbek granülomu belirtileri nelerdir?  Göbek granülomu ne demek? Hepsi ve daha fazlasını  blog yazımızda bulacaksınız…

Öncelikle merhaba sevgili doktoraras.com okurları, evet, yenidoğan bebekte göbek bağı düştükten sonra akıntı, kızarıklık ya da kanama gibi şikayetler, çamaşırda iltihap benzeri sümüksü sarı kırmızı lekelenmeler sıklıkla tarafımıza yönlendirilmektedir. Bu konularla çocuk cerrahları ilgilenmektedir. Genelde tanısını çocuğu daha sık gören çocuk hastalıkları uzmanı koysa da tarafımıza yönlendirip tedavisini düzenlememizi talep etmektedirler. Yenidoğan bebeğin göbeğinde göbek bağı düştükten sonra güdük şeklinde göbek bağının güdüğü dediğimiz yara dokusu kalır. Bu yara dokusu üç gün su değdirmeyip güzel bir bakımla etrafını temiz tutarak ve yeterli hava almasını sağlayarak kuruyup kaybolacak bir yaradır aslında. Ancak göbek bağı düştükten sonra suyla temas, nemli kalma, havasız kalma gibi durumlar göbek çukurunda yaranın sulu ve nemli kalmasına neden olacaktır. Bu da yenidoğanın yara iyileşme hızının çok hızlı olmasından dolayı granülom dediğimiz et parçası, yaklaşık mercimek tanesinden iri nohut tanesine değişen et parçası şeklinde bir yapı oluşturmaktadır. Granülom aslında iyi huylu basit bir oluşumdur. Endişe edilecek bir şey değildir. Ancak sıklıkla ağrı, huzursuzluk, enfeksiyon, sarı beyaz akıntı gibi şikayetlere neden olmaktadır. Bu nedenle mutlaka böyle şikayetleri olan ailelerin en yakın çocuk cerrahına başvurması gerekmektedir.

Peki, Tedavisinde herhangi bir zorluk var mıdır? Ne gibi bir tedavi uygulanıyor Göbek Granülomu’nda?

    Tedavisi zor değildir, çoğunlukla lokal müdahalelerle gümüş nitrat gibi yakıcı ajanlarla ya da kortizonlu kremlerle bu granülom dokusunun küçülüp kaybolmasına yardımcı olabiliyoruz. Genellikle iki–üç haftalık bir süre zarfında birkaç seanstan oluşan gümüş nitrat uygulaması, ya da günlük kortizonlu krem uygulaması göbek granülomun tamamen kaybolmasına ve çocuğun şifaya kavuşmasına yardımcı olmaktadır. Ancak bazen göbek granülomu polip tarzı saplı bir et haline dönüşüp parlak sulu görüntüsünü kaybedebilir ve o zaman gümüş nitrat ve krem uygulamaları işe yaramayabilir. Ya da parlak sulu görüntüsü devam edip, herhangi bir küçülme kaydetmeyebilir her iki ihtimalde de bu yapının cerrahi eksizyon ile çıkarılması gerekmektedir. Çoğunlukla eriyen bir dikiş ipliği ile granülomun kökünden bağlanması suretiyle cerrahi olarak eksize etmekteyiz. Eksize ettikten sonra geride kalan yara, genellikle sorunsuz bir şekilde bir hafta içerisinde iyileşmektedir. Ama bir kere granülom oluşmuş bir bebekte tekrar oluşması ihtimali de her zaman akılda tutulmalıdır. Bu sebeple, göbek çukurunun temizliği, hijyeni ve kuru tutulması önemlidir. Buna dikkat etmek, bu tarz problemleri daha az yaşatacaktır.

Bu konu hakkında eklemek istediğimiz başka bir husus daha var…

    Evet bu konuda belirtmek istediğim bir husus da, göbek granülomun yanlış göbek bağı kesiminden kaynaklandığının iddia edilmesidir. Bu nedenle ebelere ve kadın doğum uzmanlarına -Göbek bağı yanlış kesildi- gibi şikayetlerle giden aileler de oluyor. Kesinlikle onunla alakası yoktur. Göbek bağını neresinden keserseniz kesin, göbek bağına neresinden klips koyarsanız koyun, göbek bağı, çocuğa bağlı olduğu yerden kuruyup düşecektir. Çocuğun yara iyileşme hızı çok hızlıdır, göbek bağı erken düşer ama bu erken düşmesi yara yeri iyileşme hızının yüksek olması nedeniyle orada granülom oluşmasına sebep olabilir. Bazen geç düşer, geç düşen bir bebekte de uzun süren bir yara dokusu mevcut olduğu için granülom benzeri bir yara dokusu bırakabilir. Yani tamamen çocuğun yara iyileşme mekanizmasıyla alakalı  bir durum olup kesinlikle göbek bağının nereden kesildiğiyle alakası yoktur.

Herkese sağlıklı, mutlu günler diliyorum. Hoşçakalın.

 

 

Bu gönderiyi paylaş