TORTİKOLLİS (EĞRİ BOYUN)
Tortikollis, kelime anlamı olarak boyunda torsiyon yani boyunda dönüklük, eğrilik anlamlarına gelmektedir. Sıklıkla Sternocleidomastoid (SCM) kasının doğumsal bir hasar nedeniyle (Normal doğumlarda özellikle) hasarlanan tarafta kas üzerinde ele gelen bir yumru şeklinde klinik presentasyon gösterir. Bunun haricinde kaslarda bir kitle (İyi huylu bir tümör) olabileceği gibi, sadece kasta bir sertlikle de ortaya çıkabilir. Bu sebeple kısa olan kasın karşı tarafına doğru çocuğun yüzü dönük olur ve kısa olan tarafta yüzde asimetri ve gelişme geriliği olur.
Tortikollis, omurgada postür duruşunu da etkileyebileceği gibi omurgadaki bir anormallik de tortikollise neden oluyor olabilir. Ayrıntılı bir fizik muayene ile eğer boyunda bir anormallik tespit edilmezse omurgada skolyoz olup olmadığını, gözde herhangi bir bozukluk olup olmadığını, kalçada herhangi bir çıkıklık ya da ayak tabanında herhangi bir anomali olup olmadığına da bakmak gerekir. Çünkü bunlar da başlı başlıca boyunda eğriliğe neden olabilecek sebeplerdir.
Tortikollis, tanısı ayrıntılı bir fizik muayene ile kolayca konulabilir ve bu tanıdan sonra eğer boyundaki SCM kasında herhangi bir sertlik,kitle veya kısalık varsa buna uygun fizik tedavi süreci başlanır. Bir yaş öncesinde tanı koymak çok önemlidir. Bu sayede fizik tedavi ile ameliyatsız başarı sağlanma olur. Fizik tedavide özellikle kısa olan kasa germe egzersizleri uygulamakla birlikte diğer taraftaki kasın da zayıf kalmaması için simetrik olarak egzersizler yaptırılır. Bu egzersizler, doktor tarafından aileye öğretilir.
Eğer bir yaşını geçmesine rağmen hala boyunda eğrilik devam ediyor ise yüzde asimetri gelişmiş ise fizik tedavinin başarısı azalmaktadır. Bir yaşından sonraya kalan hastalarda cerrahi ön planda düşünülebilir.
Cerrahi tedavide esas kısa olan SCM kasının kesilerek uzatılması ya da bir kısmının çıkarılmasıdır. Ameliyat sonrası hastalar yaklaşık iki aylık bir sürede boyunluk kullanarak iyileşmesi garanti altına alırlar ve bu süreçte doktor takibinde kalırlar. İki ayın sonunda boyunluk çıkarılıp tekrar bir fizik tedavi sürecine başlanır ve boyun kasları güçlendirilir.