SÜNNETTE LOKAL ANESTEZİ Mİ? GENEL ANESTEZİ Mİ?

SÜNNETTE LOKAL ANESTEZİ Mİ? GENEL ANESTEZİ Mİ?

Merhaba sevgili doktoraras.com okurları, sünnette lokal anestezi mi genel anestezi mi tercih edilmelidir sorusu sıkça karşımıza çıkmaktadır. Ailelerin özellikle eğitim düzeyinin artmasıyla birlikte genel anestezinin riskleri  ve komplikasyonları hakkında bilinçlilik düzeyi oldukça artmıştır. Bu nedenle sünnet gibi kısa sürecek bir işlemin genel anestezi altında yapılmasının gerekliliği her zaman tartışma konusu olmuştur.

 

Sünnette lokal anestezi nereye yapılır?

Sünnet, lokal anestezi ile yani sadece pipi uyuşturularak yaklaşık on dakika civarında yapılabilecek cerrahi bir işlemdir. Yetişkin cerrahisinde yirmi dakikanın altında ve bölgesel uyuşturma ile hastanın ağrısız bir işlem geçirmesi garanti altına alınabilecekse cerrahi işlemlerin tümü lokal anestezi ile yapılmaktadır. Ancak kişinin endişe ve kaygı düzeyi, yapılacak işlemin lokal anestezi ile yapılmasının o bölgeyi tamamen hissiz hale getirmenin zor olduğu bazı cerrahi işlemlerde, genel anestezi süre kısa olsa bile tercih edilmektedirler. Çocuklarda iletişimin güçlüğü cerrahi sahaya hakimiyetin zorluğu nedeniyle sıkça işlemler kısa sürede bile olsa genel anestezi altında yapılmaktadır.  Ancak penis uyuşturulmasının kolay olması yapılacak sünnet işleminin nadiren on dakikayı geçmesi ve sünnetin geleneksel bir cerrahi işlem olması ailelerin çocuklarının yanında olmak istemesi nedeniyle sünneti lokal anestezi altında yapmak konusunda tecrübelerimizi artırmış bulunmaktayız. Özellikle sünnet işiyle ilgilenen cerrahlar, sünneti  lokal anestezi altında konforlu bir şekilde yapmanın yollarını her geçen daha da rutin  hale getirmektedir. Bizde kliniğimizde lokal anestezi ile yani sadece pipi uyuşturarak her yaşta sünnet yapmaktayız.

 

Peki,  Sünnette genel anestezi nasıl yapılır? Sakıncası var mıdır?

Evet sakıncaları vardır, genel anestezi çocuğun tamamen solunum kaslarının felç hale getirilip maskeyle ya da solunum yoluna tüp takılarak soluk alıp verme sağlanarak yapılan bir uygulamadır. Bu uygulamada çok ciddi komplikasyonlar gelişme ihtimali her zaman vardır. Lokal anestezide komplikasyon gelişme ihtimali yok mudur tabii ki onda da vardır. Vücuda giren her ilaçta alerji, toksik etkiler, böbreğe karaciğere zararlar gibi riskler elbette vardır ancak lokal anestezide bu ihtimaller çok çok düşüktür. Genel anestezi altında yapılan işlemlerde gerek öncesindeki hazırlık gerek işlem sırasındaki gerek işlemin ameliyathane içerisinde yapılma zorunluluğu gibi nedenlerden dolayı sünnet ailelerin ve çocuğun stresini oldukça artırmaktadır. Genel anestezinin risklerini bir kenara bırakacak olursak, sadece hazırlık süreci ve sünnet sonrasında eve taburculuk sürecinin uzunluğu ve zahmetli olması bile lokal anestezinin tercih edilmesine neden olmaktadır. Genel anesteziyle sünnet yapılacağı zaman nasıl bir hazırlık yapılmaktadır. Genel anesteziyle sünnet yapılacağı zaman çocuğun en az altı saat aç kalması gerekmektedir. Sonrasında işlem günü sabah damar yolu açılması gerekmektedir. Bazen bu damar yolu bir seferde bulunulmamaktadır ve çocuğun dört beş dakika tutulup damar yolunu aranması gerekmektedir. İşlem saati geldiğinde çocuk ameliyathaneye tek başına alınmaktadır ve anne babadan ayrılıp odaya giden çocuk uyuyana kadar ki üç beş dakikalık süreçte yine çoğunlukla korkmakta ve ağlamaktır. İşlem yine on dakika kadar sürse de, sonrasında çocuğun uyanması ve servise gelmesi totalde yarım saati bulmaktadır. Servise geldikten sonra da yaklaşık iki saat aç kalması ve sonra beslenmeye başlanması önerilmektedir. Beslenmeye başlandıktan sonra çocuk taburcu edilmektedir.

 

Özellikle bir yaş sonrasında çocukların muayene masasına yatmak istememesi, pipisine dokunduğumuzda bile ciddi bir hassasiyet ve tepki göstermesi nedeniyle bazı aileler genel anestezi  altında mı yaptırsaydık acaba diye soruyorlar bana. Burada demin anlattığım süreci anlatıyorum. Sünnet için altı  dakika kadar bir süre çocuğu tutmak mı sizce daha zahmetli yoksa çocuğu  altı saat aç bırakmak ve sonrasında üç-beş  dakika damar yolu aratmak sonra çocuğu ameliyathaneye çocuğu tek başına göndermek mi sizce daha zahmetli? Çocuğu hangisi daha çok travmatize eder diye soruyorum. Genelde de hemen hemen bütün ailelerimiz evet hocam lokal anestezi ile beş altı dakikada olsun bitsin düşüncesinde oluyorlar. Gerçekten de sünnet biter bitmez kucaklarına aldıklarında çocuk sakinleşmiş oluyor ve normal hayatlarına devam ediyorlar.

Sünnette Lokal anestezi etkisi ne zaman geçer?

Sünnetten yarım saat sonra azalmaya başlar, 2-3 saat sonra tamamen geçer.

Peki, Lokal anestezi öncesinde herhangi bir hazırlık yapmak gerekmiyor mu?

Hayır. Lokal anesteziyle yaptığımız işlemlerde öncesinde bir kan tahlili almıyoruz. Genel anestezi altında günübirlik işlemlerde de kan tahlili alınma zorunluluğu yok ancak bazen çoğu zaman anestezi uzmanları kan tahlili görmek istiyorlar. Bu genel anestezinin ekstra bir yükü olarak da sayılabilir demin anlattıklarımıza ilave olarak. Lokal anestezide böyle bir hazırlığa gerek yok. Çocuğun aç kalmasına gerek yok. Direkt randevu verdiğimiz tarihte sünnete gelebiliyor aileler. Tabi ben sünnet sırasında biraz uyuma ihtimali olursa uyurken yapma şansımız olursa diye ailelere son beslenmesini biraz erteleyip, biraz uykuya bunalmış halde gelirseniz iyi olur diyorum. Kliniğe ailelerimiz geldiğinde çocuğu muayene odasına alıyoruz ve pipisinin etrafına uyuşturucu iğne yapıyoruz. İğne yaptıktan sonra çocuğu uyutabilmeleri için on beş-yirmi dakika bir vakitleri oluyor ailelerimizin. Çocuk annesinin kucağında beslenirken uyursa sünnetini de uyurken yapma şansımız oluyor ve sakince çocuğu tutmaya gerek kalmadan sünneti yapıyoruz. Bir yaş altındaki çocuklarda genelde tutmaya gerek kalmadan tabletten eğlenceli videolar izleterek sünneti yapıyoruz. Bir yaş üzeri çocuklarda anne babanın telkinleriyle ve sakinleştirmesiyle ayağını tutarak sünnetini yapıyoruz. Hiç sakinleşmese bile en fazla altı dakikada işimiz bitiyor. Çocuk sonra kalkıp güle oynaya evine gidiyor.

 

Büyük çocuklarda ise Playstation’dan araba yarışı veya çocuğun istediği başka bir oyun açarak eğlenceli vakit geçirmesini sağlayarak sünnetini yapıyoruz. Bizi Instagram üzerinde takip edenler bilirler, çocuğun pipisini uyuştururken bile yavaş bir uygulama ile çok ince iğneler kullanarak çocuğu üzmeden, ağlatmadan yapıyoruz. Sünnet sırasında da bir şey hissetmeyen çocuk oyun da oynayarak keyifli bir şekilde tamamlamış oluyor.

 

Peki , Genel anestezi altında sünnet yapılması gereken hastamız oldu mu hiç?

   Elbette. Bazı çocukların genel anestezi altında sünnet olması gerekebiliyor. Öncelikle pipisinde herhangi bir anomali bulunan (Hipospadias, gömük penis, penil torsiyon vb.), çocuklarda lokal anestezi altında işlemin uzun sürme ihtimalini öngörerek genel anestezi altında sünnet yapabiliyoruz. Ayrıca özel çocuklarda (Down sendromu, spastisite, serebral palsi, otizm gibi) özel çocuklarımıza da eğer aile ile istişarelerimiz sonucunda iletişim kurmanın güç olacağını ve çocuğun hırçınlık yapma ihtimalini öngörebiliyorsak genel anestezi altında sünnet önerebiliyoruz. Ama inanın özel çocuklarımız bazen çok daha uyumlu ve rahat sünnet olabiliyorlar lokal anestezi ile. Özel çocuk olması kesinlikle genel anestezi altında yapılmasını gerektirir diye bir kaide yoktur.

Bu gönderiyi paylaş