MECKEL DİVERTÜKÜLÜ
Divertükül, baloncuk, kesecik anlamına gelen tıbbi bir kelimedir. İnce bağırsağın kalın bağırsağa yakın bölgesinde bir kesecik şeklinde bağırsak duvarından dışarıya doğru çıkıntı gösteren yapıya meckel divertükülü denilmektedir. Bu keseciğin içi bulunduğu bölgenin ince bağırsak hücreleriyle kaplı olabileceği gibi çoğunlukla orada bulunmaması gereken pankreas ya da mide hücrelerini de barındırabilir. Pankreas ya da mide hücresi barındırdığı zaman bu hücrelerin salgıları bağırsak duvarında harabiyete neden olarak orada iltihap, ülser, delinme ya da bağırsak içine bağırsak içine kanama gibi şikayetler verebilir. Bazen de hayat boyu hiçbir bulgu vermeden gizli kalabilir. Herhangi bir nedenle ameliyat için karına sokulan kameralarla fark edilen meckel divertükülü vakaları da sıkça bildirilmiştir.
MECKEL DİVERTÜKÜLÜ NE GİBİ ŞİKAYETLER DOĞURUR?
Karın ağrısı, çilek jölesi renginde ve kıvamında kaka çıkışı, bulantı, kusma, ishal gibi bağırsak sistemini ilgilendiren bulgular gösterebilir. Eğer bu şikayetler ihmal ertelenir ve meckel divertükülit olursa apandisite benzer bulgularla ciddi karın ağrısı, şiddetli bulantı ve kusma, düşkünlük, halsizlik, cilt renginde solgunluk, sarı-yeşil cilt rengi değişikliği gibi ile beraber acil ameliyatlık bir hal alabilir. Bu durumda eğer ihmal edilirse o zaman bağırsak duvarı delinerek Perforasyon (Bağırsağın patlaması) ortaya çıkabilir ve bu durum da ilerleyip Sepsise (Damar içi iltihap) doğru tablo ilerleyip hayati riskler oluşturabilir.
Eğer ara sıra gaitada kırmızı ya da kahverengiye çalan değişiklikler gözleniyor, sık sık karın ağrılarından muzdarip olunuyor ve kansızlık, halsizlik, solgunluk gibi şikayetler varsa meckel divertükülünden şüphelenilebilir. Meckel divertükülün tanısı ultrasondan konulma ihtimali olmakla birlikte kesin tanısı nükleer tıp görüntülemeleri ile konulmaktadır. İnce bağırsak düzeyinde görülen mide ya da pankreas bezine ait sinyaller PetCT’ de görülürse ince bağırsakta meckel divertükülü tanısı net olarak konulabilir. Tedavisi ameliyattır. Ameliyatla meckel divertükülünün yapısına göre saplı bir yapısı varsa divertükül alınarak bağırsak duvarı onarılır ya da divertükülün ait olduğu bağırsak segmenti tamamen çıkarılarak Rezeksiyon (Bağırsağın parçasının çıkarılması ve tekrar dikilmesi) işlemi yapılabilir.
Ameliyattan sonra üç gün beslenme ve sıvı alımı yasaklanır. Bağırsak duvarından herhangi bir bağırsak içeriğinin geçmesi istenmez ve böylece bağırsağa atılan dikişlerin kaynamasından emin olunur. Üç gün dolduktan sonra beslenmeye tekrar başlanır ve dördüncü gün genelde taburcu edilir.