Kabızlık

Bebeklikten ergenlik sonuna kadar her yaştan çocuğun yaşadığı sıkıntıların başında gelir kabızlık. Yenidoğan döneminde farklı sebepler su çocuğu döneminde farklı sebepler okul çağında farklı ergenlikte farklı sebepler olabilir. Kısaca bu sebeplere başlıklar halinde değinecek olursak öncelikle kabızlığın tanımını yaparak başlamak gerekir.

Kabızlık çocuğunuzun Bağırsak hareketlerinin yavaşlaması ve bağırsak içeriğindeki sıvının azlığı sebebiyle sert kıvamda kaka yapmasıdır. Kakayı kaç günde bir yaptığı da önemli ancak yenidoğan döneminde sadece anne sütü alan bebeklerde bu sayının bir önemi olmadığı için kabızlığın tanımında sayıdan bahsetmedim.

Yeni doğan bir bebek sadece anne sütüyle besleniyorsa bir hafta-on gün bile kaka yapmasa bunu normal kabul edebiliriz. Burada çocuğun karnında bir şişlik olmaması, beslenmesinin doğal olması, kilo alımının normal seyrinde devam etmesi bizim için her şeyin yolunda gittiğinin göstergesidir. Ancak anne sütü dışında mama da alıyorsa, Ya da sadece mama ile besleniyorsa yeni doğan bir bebeğin kaka düzeni yakın takip edilmeli, eğer yaptığı kaka yumuşak kıvamda ise

Çocuklarda Kabızlık

çocuğun karnı da herhangi bir şişlik yoksa endişe edecek bir durum yoktur. Fakat keçi pisliği gibi boncuk boncuk kaka gelmesi, ya da macun kıvamında kalıp şeklinde kaka yapması bize mamaya kattığımız su miktarını artırmayı ya da mamayı daha lifli başka bir mamayla değiştirmeyi düşündürebilir. Ek gıdaya geçtikten sonra anne sütü alıyor olsa dahi bebeğinizin en azından günde bir sefer kaka yapmasını isteriz. Bu sebeple ek gıdaya geçiş sürecinde un çorbası bebe bisküvisi ile yapılan mamalar, Ekmek patates muhallebi şehriye çorbası makarna gibi nişasta ve karbonhidrat açısından zengin besinler yeterince lif içermedikleri için bağırsak da yeterli posa oluşturamazlar ve sert tıkaçlar halinde kabızlığa sebep olurlar. Bu sebeple artık ek gıda alan ya da sadece sizinle beraber sofraya oturup anne sütü ya da mana almayan Çocuklarınıza mutlaka lif içeriği yüksek besinler hazırlamalı, hatta bunu ev ahalisi olarak hep beraber alışkanlık haline getirmemiz gerekir. Lif içeriği yüksek besinlerden kastımız kuru fasulye nohut gibi baklagiller, bulgur yarma yulaf kepek gibi tahıllar Yeşilliklerdir. Yeşil olan her şeyde bolca lif mevcuttur bu liflerde bağırsağımızda ciddi miktarda posa oluşturacak ve bağırsak hareketleri doğal ritminde seyredecektir. Yeterli sıvı (sıvı derken suyu kastediyorum her zaman) alımını sağladığımızdan da emin olursak bundan sonra yapacağımız tek şey düzenli tuvalet alışkanlığı kazanmak. Düzenli tuvalet alışkanlığından kastımız her yemekten yaklaşık 20-30 dakika sonra Bağırsaklarımızda oluşan büyük ilerletici hareketleri Yakalayıp tuvalete çıkmayı sağlamaktır. Bu sebeple çocuklarımıza her öğünden sonra 20-30 dakika bekleyip tuvalete gitmeyi alışkanlık haline getirmemiz gerekir. Bazen çocuklar tuvalete gitmek konusunda direnç gösterebiliyor özellikle tuvalet eğitimini yeni kazanmış çocuklar genelde fallik dönem içerisinde oldukları için tuvalete gitme konusunda direnç gösterebilir, ya da tuvaletten korkabilir. Çocuğun tuvalete gitmesini kolaylaştırmak için tuvalete birkaç oyuncağını koymak etrafa eğlenceli stickerlar yapıştırmak çare olabilir. Eğer çocuğunuz kreş çağında ve ödülün ne demek olduğunun farkındaysa, tuvalete bir ödül panosu oluşturulabilir ve her tuvalette oraya bir yıldız çizilebilir, yıldızlar dolduğunda bir hediye alınabilir. Tuvalete gitmeyi eğlenceli bir oyun haline dönüştürürsek bu konuda sıkıntılar yaşamazsınız, KKyı tutma ve bu sebeple kakanın sertleşmesek gibi problemler oluşmaz. Son olarak Beslenme konusunda son ve en önemli söyleyeceğim şey kesinlikle abur cubur hazır gıdalar paketli gıdalar konserve gıdalar hayatımızdan çıkartılmalı ve sağlıklı bir şekilde beslenme sağlanmalıdır. Hepinize sağlıklı günler diliyorum.