Göbek Granülomu

GÖBEK GRANÜLOMU

Göbek granülomu, anne karnındayken bebeğin beslenmesini gerekli enerjiyi büyümek için gerekli kaloriyi almasını sağlayan göbek kordonu, doğumdan hemen sonra kesilir ve plastik klips ile klipslenir. Göbek kordonu yaklaşık bir hafta- on gün civarı bir sürede tamamen kuruyarak kendi kendine dökülür. Göbek kordonu döküldükten sonra geride kalan güdük yara şeklinde sulanıp kabuklaşarak üzerinde bir krut tabakası oluşturarak iyileşir. Bazen yeni doğanın yara iyileşme hızının yüksek olmasından dolayı bu yara aşırı derecede  aktif bir iyileşme dokusu oluşturur. Bu aktif doku, granülom dediğimiz parlak kırmızı bir et şeklinde yara yerinde büyür. Bu granülomun göbek bağının kesilme zamanı yada kesildiği uzunluk ile bir alakası yoktur. Tamamen çocuğun kendi yara iyileşme hızı ile alakalı bir durumdur.

Aileler sıklıkla göbek bağı düştükten bir hafta on gün sonrasında iç çamaşırında sarı kırmızı leke şikayeti ile bize başvurmaktadırlar. Bu şikayetle gelen hastalarda önce göbek çukuru iyice incelenerek granülom vb. durum olup olmadığına bakılır. Göbek granülomu yaklaşık 2-10 milim civarında bir ölçüde olmaktadır ve genelde saplı bir yapısı vardır. Kırmızı kan görüntüsü aileyi çok endişelendirse de bu korkulacak ciddi bir rahatsızlık değildir. İlk planda cerrahi bir müdahale gerektirmez. Tedavisinde öncelikle gümüş nitrat vb. kimyasal yakıcılarla bu granülom yapısı kurutulmaya çalışılır. Ben kendi tecrübemle kortizonlu kremlerden de fayda görüldüğünü gözlemledim. Uygun hastalarda uygun dozlarda kortizonlu kremler de granülasyon dokusunun tamamen kaybolmasına yardımcı olmaktadır. Yaklaşık 2-3 haftalık seanslar halinde gümüş nitrat uygulaması sonrasında hala granülom gözleniyorsa saplı bir yapısı olan granülom dokusu emilebilir ipliklerle düğümlenerek cerrahi olarak eksize edilebilir. Cerrahi eksizyonun ardından  üç gün su değmemesi gerekmektedir. Sonrasında çocuk normal hayatına devam edebilir.

Seanslar halinde yapılan gümüş nitrat uygulaması sonrasında görünürde bir granülasyon dokusu kalmamış ancak akıntı devam ediyorsa bu aşamada urakus kanal açıklığı vb. patolojilerin araştırılması gerekebilir. Bunun için yüzeyel ultrason ile göbek altında radyoloji uzmanı tarafından bir değerlendirme yapılması ve urakus kanal açıklığı varsa ameliyat ile bağlanması gerekebilir.

 

 

 

RANDEVU İÇİN