ANAL STENOZ (MAKAT DARLIĞI)
Yenidoğan bebeklerde sıklıkla gaz sancısı, karında şişlik, huzursuzluk, bazen popoya lavman vb. uygulamalar yapıldığında fışkırır tarzda kaka çıkışı, patlayan tarzda gaz çıkışı gibi şikayetler ile kendini gösteren bir durumdur anal stenoz. Makatta darlık da diyebileceğimiz bu durum aslında anorektal malformasyonların en hafif versiyonudur. Anorektal bölge yani makat ve bağırsağın son kısmını ilgilendiren bu bölge, çocuğun anne karnındaki gelişimi sırasında normal pozisyonunu alması ve popoda sfinkter dediğimiz kakayı tutmaya yarayan kas gruplarının tam ortasından bir açıklık şeklinde anüsün oluşması gerekmektedir. Bu oluşma aşamalarının herhangi bir noktasında oluşumun sekteye uğraması anorektal malformasyonlara neden olmaktadır. Burada en sık rastladığımız ailelerimizin bize sıklıkla bu şüphe ile çocuk doktoru tarafından yönlendirildiği anal stenoz rahatsızlığından bahsedeceğiz.
Bebekler genelde doğumdan sonraki ilk haftalarda oldukça sık kaka çıkışı göstermektedirler. Zamanla bağırsağın olgunlaşmasıyla ve bağırsak emilim yüzeyinin artmasıyla kaka sıklığı da azalmaktadır. Kaka sıklığının azaldığı dönemlerde, makat darlığı olan bir çocuk, hızlı bir şekilde kolik (gelip geçici, aniden girip çıkan tarzda) sancılar, beslenmeyi reddetme, karında davul gibi şişlik ve sertlik gibi şikayetler göstermeye başlarlar. Bu durumda genelde fizik muayenede poponun yeri ve genişliği dikkate alınarak anal muayene yapılmaktadır. Çocuk doktorları genelde parmakla muayene sırasında (serçe parmağıyla nazikçe bir muayene) sırasında şüphelenip bize gönderirler. Bazı hekimler, parmakla muayene ile bunun tanısını koyduğunu düşünüp aileyi bazen yanlış yönlendirebiliyorlar. Ama bunun tanısı kesinlikle hegar bujisi (inceden kalına doğru giden çubuk) ile hem muayene edip tanıyı koyma, hem de tedavi etme şeklinde bir yaklaşım gösterilmelidir.
ANAL STENOZ’UN TEDAVİSİ
Anal Stenoz’un tedavisi çocuğun yaşına ve makatının genişliğine göre seanslar halinde diletasyon (genişletme) tedavisi ya da cerrahi tedavi (web yani perde benzeri bir yapı varsa) cerrahi tedavi düşünülebilir. Seanslar halinde çocuğun olması gereken hegar bujisi ile makatının genişletilmesinden sonra (bu genişletmeler sırasında çocuk ağrı duyabilir, ufak tefek kanamalar olabilir sonrasında bezinde kan lekeleri görülebilir). Seanslar halinde bu tedavi yapıldıktan sonra artık muayene sırasında kan gelmediği görülünce tedavi sonlandırılır ve artık makat olması gereken genişliğe ulaşmıştır. Tabi bu sırada çocuğun beslenme düzeninin de sağlanması ve düzenli kaka yapmasının sağlanması gerek. Bu konuyu da kabızlık hizmetimizde detaylı bir şekilde sizlere anlattık. Dilerseniz sayfamızı kontrol edebilirsiniz.