TESTİS KİST/KİTLELERİ
Testis kitleleri, çocuklarda yetişkinlere oranla daha az sıklıkla görülmektedir. Testiste iri bir görüntü ya da ele gelen sertlik, irilik durumları mutlaka ultrason ile açıklanmalı ve tanısı netleştirilmelidir. Ultrason genelde fizik muayeneden sonra en çok bize yardım eden tanı aracıdır. Fizik muayenede Transluminasyon Testi ile (Testisin haya torbasından tutulan ışık ile, geçirgenlik testi) ile haya torbası içerisinde sıvı birikimi ayırt edilebilmektedir ve diğer fizik muayene bulguları ile de (ağrı, ısı artışı, kızarıklık gibi) tanımızda birçok seçenek elenebilmektedir. Eğer Transluminasyon Testi’nde geçirgenlik yok ise testis kitlesinden şüpheleniriz ve ultrasondan yardım isteriz. Ultrasonda kitlenin testise ait olup olmadığını testisin etrafındaki yapılarla bağlantısı ve karın içi yapılarla bağlantısı ayırt edilebilmektedir.
Testisin acil patolojileri (Testis torsiyonu, epididimit, epididimorşit ) ekarte edildikten sonra kitlenin vasfı açısından ileri görüntülemelerden de yararlanılabilir (emar, tomografi gibi). Testis kitleleri, multidisipliner yaklaşılması gereken ve çocuk hematoloji, onkoloji biriminin de olduğu ve deneyimli patologların olduğu üçüncü basamak tıp merkezlerinde ameliyat edilmelidir. Zamanında yapılan ameliyat, hayat kurtarıcı olabilir ve doğru yöntemlerle Fertilite sağlanabilir (Doğurganlık devam ettirilebilir).
Kötü huylu bir kitle düşünülüp testisin çıkarıldığı durumlarda ilerde psikolojik olarak çocuğun etkilenmemesi açısından testis protezi (göğüs protezi gibi silikon bir materyal) haya torbası içine yerleştirilebilir ve psikolojik açıdan ergenin herhangi bir eksiklik hissetmemesi sağlanabilir.